Wat word ik blij van teams in verandering. En het mooist is het natuurlijk als veranderingen echt zichtbaar worden en gedragen (gaan) worden door de teams. Er vertrouwen komt in het nieuwe, vertrouwen komt in elkaar, gesprekken in het team makkelijker op gang komen. Er meer feedback naar elkaar wordt gegeven, waar ook echt ruimte voor is en er op wordt gereageerd zodat het een echt en open gesprek wordt.

Afbeeldingsresultaat voor dansers

Wat word ik blij als een team constructief mee gaat denken; wel met de ‘klachten’ uit het verleden in het achterhoofd, maar met de toekomst voor de bril; Hoe kunnen we er voor zorgen dat het beter gaat, we deze lastige situatie kunnen verbeteren? Ook als het vertrouwen soms nog wat wankel is, deze brug wel wordt overgestoken met liefde voor de organisatie en de klanten als belangrijk uitgangspunt.

Wat word ik blij als ik mee mag denken over hoe een team in verandering te brengen. Gebruik te maken van enthousiastelingen, na te denken over de invulling van een ontwikkeldag met 60 mensen.

Ik heb echt leuk werk! Mooi man.

(Foto: Website Scapino Ballet)